fbpx

Dream Management pentru companii şi organizaţii

Cât costă lipsa de motivare şi slaba implicare a angajaţilor? Cât costă un mediu profesional tensionat, în care oamenii nu vor sau nu pot să dea ce e mai bun din ei? Ce faci ca angajator pentru a crea o echipă unită? Cât eşti dispus să investeşti pentru ca oamenii chiar să ‘ţină’ la companie? Poate e vorba de mai puţin decât crezi. Sau de altceva. Poate ai nevoie de programul de… Dream Management.

Soluţiile obişnuite sunt din două categorii: 1. Salarii şi bonusuri mai mari; 2. Activităţi de team-building. Ambele sunt importante, dar adevărul e că o companie nu poate deveni cea mai bună versiune a sa însăşi, dacă oamenii ei nu devin o versiune a lor înşişi. Iar salariile mai mari şi activităţile de team-building, deşi importante, nu garantează acest lucru. E nevoie de altceva.

Descriere

Programul propus poate să fie definit ca un program de „team-building cu sens”, bazat pe nevoia de autorealizare a oamenilor şi a organizaţiilor. Misiunea ultimă a oricărei organizaţii este să devină cea mai bună versiune a sa însăşi. Dar acest lucru nu se poate realiza decât dacă oamenii care lucrează acolo colaborează în această direcţie. De multe ori, însă, oamenii sunt ‘decuplaţi’ de la activitatea lor profesională şi chiar de la propria lor viaţă, ceea ce reprezintă un cost pentru companie şi un motiv al fluctuaţiei de personal. De aceea, în timpul acestui program participanţii îşi explorează aspiraţiile şi învaţă o metodă bazată pe dovezi ştiinţifice pentru a le realiza. Fiecare participant va învăţa cum să fie „managerul propriului vis”, dar şi cum să îşi ajute colegii şi alte persoane să îşi identifice şi să îşi realizeze visurile personale şi profesionale. Programul este intens, interactiv, bogat în informaţii, captivant, dar şi foarte amuzant.

Conceptul de ‘Dream Management’ a fost testat pentru prima oară în Statele Unite, în cadrul unei companii de servicii de curăţenie, în care fluctuaţia de personal era de 350%. După derularea programului, această proporţie a scăzut la 40% şi a condus la propulsarea companiei ca lider în domeniu. Conceptul de Dream Management, descris de Matthew Kelly în acestă carte, se referă la motivarea angajaţilor prin intermediul identificării şi ‘gestionării’ obiectivelor de dezvoltare personală şi profesională, a viselor pe care fiecare dintre ei le au.

De ce Dream Management?

Peter Drucker, părintele managementului modern, a formulat teoria managementului prin obiective, arătând că organizaţiile sunt motivate de indicatorii de performanţă pe care şi-i stabilesc. Dar adevărul este că oamenii sunt motivaţi de propriile aspiraţii şi idealuri. Multe dintre programele ‘clasice’ de motivare a angajaţilor sunt construite în jurul a ceea ce îşi doreşte organizaţia şi mai puţin pe ceea ce îşi doresc ei înşişi, pe aspiraţiile lor. Programul de Dream Management, aduce împreună obiectivele companiei şi obiectivele angajaţilor, pentru rezultate cu adevărat frumoase pentru toţi cei implicaţi. Companiile care l-au adoptat până acum au făcut tranziţia de la ‘management by objectives’ la ‘management by objectives and dreams’.

Beneficiile companiei / organizaţiei

Compania înţelege ce îi motivează cu adevărat pe oamenii săi şi apoi poate să alinieze resursele motivaţionale cu obiectivele reale ale oamenilor. Creşte performanţa, pentru că relaţiile de lucru devin mai armonioase. Scade fluctuaţia de personal: cu ajutorul companiei, oamenii au realizări personale pe care nu le pot avea în nicio altă parte. Scad costurile de recrutare: pentru că sunt încurajaţi şi ajutaţi să îşi îndeplinească visurile, angajații recomandă compania ca angajator.

Investiția companiei / organizaţiei

Nivelul investiţiei va corespunde pachetului de program ales, decis în urma unei discuţii preliminare / întâlniri de evaluare a nevoilor. Costurile sunt la nivelul pieţei, în domeniul evenimentelor de formare / team building.

Ce spun participanții?

Gabriela I., Marketing Manager: „Mi-ai schimbat viaţa pentru că m-ai încurajat acolo şi atunci să las să curgă liber în interior o energie. Energia aceea bună, pragmatică şi o putere importantă, puterea imaginaţiei. Simplu şi la obiect, cum nimeni nu a reuşit asta pentru mine”.

STUDIU DE CAZ. Un antreprenor îşi ajută angajaţii să îşi realizeze visurile şi reduce fluctuaţia de personal

Craig Handley este proprietarul ListenTrust, un call center cu 800 de angajaţi. „Nu îmi fac prea multe iluzii. Ştiu că niciunul dintre angajaţii mei nu visa să ajungă agent de call center. Niciunul nu şi-a pus o căscuţă în urechi la 10 ani ca să se joace de-a call center-ul”.

Însă pe perioada cât lucrează la firma lui, oamenii sunt încurajaţi să reflecteze la visurile lor şi să le realizeze. În momentul angajării, oamenii participă la un atelier de Dream Management şi îşi fac o listă cu 50 de visuri. Cu lista în mână pot să dicute cu un Dream Manager, un coach special angajat de Craig, pentru a ajuta oamenii să îşi realizeze obiectivele personale. De asemenea, compania organizează diferite evenimente de dezvoltare personală, iar oamenii sunt încurajaţi să adere la diferite grupuri de suport, în care se ajută unii pe alţii să îşi realizeze visurile. „Am înţeles că într-o cultură organizaţională în care oamenii sunt încurajaţi să îşi cunoască şi să îşi îndeplinească aspiraţiile personale şi profesionale, avem un capital de entuziasm şi loialitate mult mai mare decât înainte”. Un interviu cu Craig este disponibil aici.

STUDIU DE CAZ. O angajată îşi trăieşte visul şi generează o cascadă de vânzări.

“Pentru mine totul a început cu un vis. Am visat la o nuntă ca-n povești, chiar dacă la momentul acela aveam zero resurse financiare. Am avut
însă ceva de nepreţuit. O dorinţă arzătoare şi o determinare nestrămutată de a-mi trăi visul.

Am început să văd oportunități în jurul meu, care să îmi aducă resursele financiare de care aveam nevoie. Am început să vând mai mult, mult mai mult, să atrag mai mulţi clienţi şi să primesc mai mulţi bani din activitatea pe care o desfășuram. Entuziasmul şi bucuria pe care le-am adus în activitatea mea, erau pur şi simplu molipsitoare. Deopotrivă clienţi şi colegi s-au molipsit. Clienţii mă recomandau de fiecare dată, iar colegii mei au început să vândă şi ei mai mult. Un coleg a luat o diplomă pentru cel mai
bun casier, o altă colegă a început să încaseze mai multe prime și comisioane, eu am avansat în funcţie de conducere şi aproape mi-am dublat venitul. Agenția a înregistrat o creștere peste așteptările tuturor. Totul în decurs de 18 luni”.

Sugestii logistice 

Un prim eveniment de Dream Management durează 4-7 ore, în funcţie de nivelul de profunzime dorit de participanţi şi de către companie. Ideal, atelierul se va desfăşura în-afara companiei, într-un spaţiu care permite atât lucrul în grup mare, cât şi lucrul în grupuri mici.

Doreşti să aduci programul de Dream Management în compania ta?

Dacă doreşti să aduci programul de Dream Management în compania ta, dar trebuie să “convingi” mai întâi, am pregătit această PREZENTARE convingătoare pe care te rog să o descarci şi să o trimiţi managerului tău sau colegilor de la departamentul de resurse umane. Dacă eşti deja convins/ă, aştept un semn din partea ta, la [email protected] sau un mesaj pe pagina de Facebook a programului.