Pentru companii

 

Cât costă lipsa de motivare şi slaba implicare a angajaţilor? Cât costă un mediu profesional tensionat, în care oamenii nu vor sau nu pot să dea ce e mai bun din ei?

Ce faci ca angajator pentru a crea o echipă unită? Pentru a motiva personalul şi a crea un mediu de lucru plăcut şi stimulant? Cât eşti dispus să investeşti pentru ca oamenii chiar să ‘ţină’ la companie? Poate e vorba de mai puţin decât crezi. Sau de altceva.

Soluţiile obişnuite sunt din două categorii: 1. Salarii şi bonusuri mai mari; 2. Activităţi de team-building. Ambele sunt importante, dar adevărul e că o companie nu poate deveni cea mai bună versiune a sa însăşi, dacă oamenii ei nu devin o versiune a lor înşişi. Iar salariile mai mari şi activităţile de team-building, deşi importante, nu garantează acest lucru. E nevoie de altceva.

Conceptul de ‘Dream Management’ a fost testat pentru prima oară în Statele Unite, în cadrul unei companii de servicii de curăţenie, în care fluctuaţia de personal era de 350%. După derularea programului, această proporţie a scăzut la 40% şi a condus la propulsarea companiei ca lider în domeniu. Conceptul de Dream Management, descris de Matthew Kelly în acestă carte, se referă la motivarea angajaţilor prin intermediul identificării şi ‘gestionării’ obiectivelor de dezvoltare personală şi profesională, a viselor pe care fiecare dintre ei le au.

Atelierul de Dream Management e primul pas în acest sens.

 

Ce fac angajaţii la un atelier de Dream Management?

  • La început, ca exerciţiu introductiv, se reconectează la visurile pe care le-au avut în copilărie. Îşi amintesc ce doreau să devină la diferite vârste, care le-au fost eroii, cum îşi imaginau că vor fi ca adulţi. Cel mai adesea, la acest exerciţiu se râde, dar uneori mai apare şi câte o batistă pentru o sclipire nostalgică;
  • Apoi, fiecare angajat va crea o listă a visurilor actuale. Pentru cei în pană de inspiraţie am pregătit întrebări şi instrumente speciale.
  • Angajaţii sunt invitaţi să împărtăşească unul dintre visuri. În schimb, vor primi idei, sugestii şi contacte din partea colegilor lor. Foarte rapid se conturează planuri de acţiune. Multe visuri se împlinesc pe loc. Pentu altele, se formează parteneriate spontane.
  • Un moment important e cel în care se discută conceptele ştiinţifice care stau la baza atelierului: ex. credinţe limitative, bazele neurologice ale schimbarii, frica de si rezistenta la schimbare, legea inerţiei, legea intenţiei descrescătoare, metoda kaizen, etc.
  • În grupuri de câte trei, angajaţii vor exersa şi deprinde un set de abilităţi specifice pentru a putea acţiona ca ‘Dream Managers’ pentru ei înşişi, pentru colegi şi pentru cei dragi. În acest fel, atelierul conduce la crearea unui efect multiplicator, înspre angajaţii care nu au participat la atelier. Exerciţiile de învăţare se fac pe obiective concrete ale angajaţilor.
  • Dincolo de achiziţionarea noilor abilităţi, fiecare angajat va avea ghidarea necesară pentru a-şi clarifica un vis important, va identifica primul pas pe care îl va face, va decide un deadline pentru realizarea acestui prim pas şi va agrea un parteneriat de responsabilizare pentru realizarea acestui prim pas.
  • Facultativ (în funcţie de timpul avut la dispoziţie), fiecare angajat va fi ghidat în crearea unui ‘Dream Team’, care va ajuta angajatul să îşi îndeplinească un vis concret în următoarele şase luni. Membrii ‘Dream Team’ pot să fie atât din rândul colegilor, cât şi din-afara companiei.
  • Nu în ultimul rând, angajaţii se vor cunoaşte mai bine între ei, se vor conecta la un nivel profund şi vor crea parteneriate de dezvoltare personală şi profesională.

Sugestii logistice 

Atelierul durează 1/2-1.5 zile, în funcţie de nivelul de profunzime dorit de participanţi şi de către companie. Numărul de participanţi: 15-20. Ideal, atelierul se va desfăşura în-afara companiei, într-un spaţiu care permite atât lucrul în grup mare, cât şi lucrul în grupuri mici. Costul e definit în funcţie de numărul de participanţi si de timpul alocat. Descrierea primului atelier de dream management pe care l-am susţinut poate fi găsită aici. Motivul pentru care propun programul de Dream Management ca alternativa la programele clasice de team building este explicat in acest articol.

Contact

Pentru mai multe informaţii : mirella.oprea@gmail.com.